Smittskyddsläkare Peter Nolskog ska nu försöka spåra smittan. Foto: Lisa Andersson/SR Skaraborg
Lidköping

Utbrott av EHEC på förskola

Ett utbrott av EHEC-bakterier har slagit till mot en förskola i Vinninga i Lidköping. Två barn är konstaterat smittade hittills, och sannolikt har ytterligare ett barn smittats.

Infektioner med EHEC-bakterier kan vara allvarliga, särskilt för barn. Särskilt allvarliga fall ka leda till njursvikt, som inte kan behandlas med antibiotika.

– Det gäller framför allt de små barnen under fem år. Kanske en på 20 utvecklar njurpåverkan, som i undantagsfall kan leda till dialysbehov under en begränsad tid, säger smittskyddsläkare Peter Nolskog.

Finns hos både djur och människor
EHEC är en bakterie som kan finnas i tarmarna både hos människor och djur. Människor kan bland annat smittas genom kött, grönsaker, vatten och genom kontakt med djur.

– Det brukar komma via mat och förorenat vatten, säger Peter Nolskog.

Sjukdomen visar sig genom magkramper och diarré.

Nu ska smittan spåras
I Sverige rapporteras cirka 200 fall bland människor varje år, enligt Smittskyddsinstitutet.

Eftersom två, förmodligen tre, barn har smittats på samma förskola så är det troligen förskolan som är den gemensamma nämnaren, konstaterar Peter Nolskog.

– Nu får jag göra intervjuer och se om det finns något annat gemensamt för just de här tre barnen.

Föräldrarna på förskolan har informerats. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".