Götene

Äventyrslandets nota: Minst 27 miljoner bara i år

Äventyrslandet Kinnekulle kommer att kosta Götene kommun mellan 27 och 32 miljoner kronor i år, visar en preliminär beräkning. Men enligt kommunens nye ekonomichef Bo Weldeborn kan siffran stiga.

En utredning ska visa alla kostnader i detalj och ge en exakt summa för Äventyrslandet, säger Bo Weldeborn.

– Det är en väldigt preliminär beräkning som vi har gjort. Vissa delar är mer säkra där vi vet vad beståndsdelarna kommer att uppgå till. Andra är mer osäkra och det kommer ju den här externa utredningen att visa mer exakt vad det uppgår till.

Vad är det som är osäkert?

– Det finns osäkerhet när det gäller avtal som ingåtts och hur de kan påverka. Och det finns osäkerhet kring värderingen av de byggnader och de materiella anläggningstillgångarna.

Det är inte helt lätt att få reda på hur mycket Äventyrslandet egentligen kostar Götene kommun totalt - även för ekonomichefen är det en svår uppgift. Mycket är oklart och en del avtal är fortfarande inte färdiga.

Bo Weldeborn har haft bråda dagar med att försöka bilda sig en uppfattning sedan han tillträdde som ekonomichef i slutet av september.

– Jag har varit anställd bara ett par veckor och fick det här uppdraget direkt. Och sedan har det tagit ganska mycket tid.

– Jag tror att det är bra att jag kan se det med fräscha ögon och inte vara låst av vad som hänt historiskt.

Vem som ska ta hand om den externa utredningen upphandlas just nu och är inte klart än. Men Bo Weldeborn tror att en rapport ska kunna vara klar under första halvan av november.

– Den ska ta fram ett underlag utifrån kommunens kostnader och göra en nulägesanalys av bolaget, både legalt och finansiellt.

Kommer utredningen att titta på ansvarsfrågan?

– Inte primärt. Den kommer titta till viss del på styrningen och hur det har fungerat, men inte primärt.

Petra Dahlberg
petra.dahlberg@sr.se

Bengt

Kommunen skall sköta det kommunen är bra på, skola och äldreomsorg.

Äventyrslandet i Götene

Hyresavtalet kring piratborgen är speciellt komplicerat. Foto: Petra Dahlberg/Sveriges Radio Skaraborg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista