Stefan Swenson, räddningschef i Falköping. Foto: Soheil Pouresmaili SR Skaraborg
FALKÖPING

Rakel - bra men dyrt för Falköping

Räddningstjänsten i Falköping blir först i Skaraborg med det nya kommunikationssystemet Rakel. Systemet är bättre än det gamla på många sätt, men också mycket dyrare.

Kommunikationssystemet Rakel kommer att kosta Falköpings kommun nästan 25 gånger mer än dagens system - runt 500 000 kronor varje år.

Stefan Swenson, kommunens räddningschef, konstaterar att systemet innebär stora kostnader för kommunen.

– Det är ju nackdelen med allt det här. Alla de här miljonerna som det kostat vill staten nu ha in i form av abonnemangskostnader.

Bättre och säkrare system
För ökningen från 20 000 kronor per år till 500 000 kronor får kommunen ett system som har bättre täckning än dagens och som inte går att avlyssna.

– Det är ju främst ett säkrare system och kvaliteten ska vara bättre och det är mer flexibelt. Det täcker ett betydligt större område eftersom det är ett nationellt system.

Vill stå för underhållet
Trots bättre teknik tycker Stefan Swenson inte att fördelarna med systemet väger upp den stora merkostnaden.

– Nej, jag tycker personligen att staten kunde stå för infrastrukturen. Sedan skulle det naturligtvis vara kostnader för underhållet. Halva kostnaden för kommunen skulle vara mer rimlig. Då skulle det vara försvarbart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".