Reporter Camilla Karlsson försöker få tag i rätt person genom att ringa runt. Foto: Christopher Johansson/Sveriges Radio Skaraborg
LIDKÖPING

"Handikappfrågor, vem sköter sånt?"

Att få tag på ansvariga när det gäller handikappfrågor i Lidköpings kommun är inte en lätt. Samtalet bollas fram och tillbaka mellan förvaltningarna, och ingen vet vem som kan svara.

Frågan om handikappanpassning är utspridd på olika förvaltningar. Sveriges Radio Skaraborg ringde först upp samhällsbyggnadskontoret.

– Du, häng kvar en sekund, säger kvinnan som svarar.

Hon ställer frågan till sina kollegor vid sidan om luren, om vem som egentligen sköter sånt?

– Det är möjligen om fastighetskontoret har någonting med det att göra. Jag vet inte, jag kan inte svara på det.

Kvinnan skickar vidare oss till en man vid namn Göran Svensson som kanske kan svara på vem som har ansvaret. Efter några signaler lyfter han luren:

– Jag har ju gjort det tidigare. Det är nog samhällsbyggnad som har det.

Än en gång ringer vi samhällsbyggnadskontoret. Nu svarar Kerstin:

– I offentliga lokaler säger du... hmm. Vi har ju enskilda fastigheter.

Men det är offentliga byggnader vi vill ha reda på.

– Har du testat fastighetskontoret?

Lättare sagt än gjort
Att få tag på någon som har samlat ansvar för handikappfrågor är lättare sagt än gjort. Till slut ringer vi till kommunledningskontoret. Vi blir då kopplade till Markus Johansson. Det blir jackpot. Trodde vi. Han hänvisar oss tillbaka till samhällsbyggnadskontoret som enligt honom kan svara på de praktiska frågorna.

Dock har Markus jobbat med en del av handikappfrågan. Han har varit med och tagit fram en guide som listar hur tillgängliga olika lokaler i kommunen är. Men vad den fått för effekt är oklart.

– Jag vågar inte svara på det för jag har inte fått någon feedback på om någon tyckt det varit bra att läsa om det.

"Det är nästan komiskt"
Vi fick till slut söka upp kommunalrådet Kjell hedvall (S) för att få svar och han höll med om att det borde varit lättare att hitta en ansvarig.

– Givetvis måste det vara kommunens fastighetsansvarig som har hand om tillgängligheten. Det är ju nästan komiskt det här, säger Kjell Hedvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".