FALKÖPING/MARIESTAD

Endast helgöppet på jourcentraler

Primärvårdens jourcentraler ska ha stängt på vardagar i Falköping och Mariestad. Det bestämde primärvårdsstyrelsen idag.

Karl-Olof Fernow som är ordförande i primärvårdsstyrelsen säger att vårdvalet gjort att färre behöver hjälp av jourcenralen:

– Det här är för att primärvården ska kunna rymmas i den tilldelade budgeten. Men också för att få godare resurser dagtid.

Hur mycket sparar ni på det här?

– Vi sparar 6 miljoner på ett år.

Stängs helt på vardagar
Jourcentralerna i Skaraborg har undan för undan minskat sina öppettider. Tidigare har de hållit öppet från femtiden på eftermiddagen och fram till tio på kvällen på vardagar. Under helgerna har öppethållandet varit upp till 16 timmar per dag. Enligt dagens beslut ska öppettiderna på helgen vara sex timmar - från klockan elva till fem. Dessutom ska jourcentralerna helt stängas på vardagar i Falköping och i Mariestad. Karl-Olof Fernow menar att de nya vårdcentralerna gör att de inte längre behövs.

Men är det inte bra att det finns en tillgänglighet även där?

– Den finns kvar med övriga vårdcentraler. Med de så finns det god tillgänglighet dygnet runt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".