GÖTENE

Hyr piratborg för flera miljoner - i 20 år

Oavsett vad som sker med Medeltidens värld AB och Äventyrslandet framöver måste Götene kommun betala 800 000 kronor om året i hyra för Piratborgen - i 20 år.

Håkan Gustafsson (C) har suttit i styrelsen för Medeltidens världs sedan i januari i år. I måndags blev han vald till ordförande. Han är dessutom ersättare både i Götene kommunfullmäktige och kommunstyrelse.

Avtalet en överraskning
För honom kom avtalets innehåll som en överraskning. Han säger att han inte sett det avtal som innebär att Medeltidens värld AB ska hyra piratborgen av Borgernärerna AB från 1 maj 2010 till 30 april 2030.

Avtalet löper alltså på 20 år, och i avtalet står också att Götene kommun tar över rollen som hyresgäst om Medeltidens värld genomgår någon betydande förändring, som till exempel byter ägare eller går i konkurs.

Hyran är inte klar ännu, eftersom borgen inte är klar, men det kan handla om en årshyra på runt 800 000 kronor under 20 års tid.

Räntan påverkar hyran
Hyran är ungefär 8,5 procent av produktionskostnaden, som enligt kommundirektör Rogher Selmosson blir åtta miljoner kronor som mest. Hyran är dessutom knuten till räntan, så om räntan går upp stiger även hyran.

Håkan Gustafsson säger att produktionskostnaden på åtta miljoner kronor låter bekant.

– Ja, jag känner igen de sifforna, för att vi hade ju sju miljoner att investera för och åtta miljoner skulle det nog kosta. Och då kunde man räkna ut att då hade inte vi pengar till det.

Undertecknat men oklart
Hyresavtalet är undertecknat av Medeltidens världs dåvarande styrelseordförande Stefan Pettersson, för Borgernärerna AB Niklas Karlsson och för Götene kommun Bo Bergsten och Rogher Selmosson.

Men enligt Håkan Gustafsson var styrelsen emot hela borgbygget.

– Det är ju vi som skrivit på att vi har hyrt den, men det är inte vi som tecknat avtalet för vi sa nej till borgen när vi skulle bygga, för vi hade inte pengar till den. Så det finns ett styrelsebeslut på att vi inte skulle ha den. Sedan har alltså kommunstyrelsen tecknat ändå, som vi har skrivit på sen då.

Varför driver kommunen igenom ett sådant avtal?

– Ja, det får du fråga vederbörande. Det var lite okänt för oss tills vi tecknade hyran på den.

petra.dahlberg@sr.se

Uno Mattsson

Hade vi sluppit denna vansinnesatsning i Götene skulle kommunen kunnat skänkt 1000:-/invånare.

KinnekulleBo

Det är inget annat än rena svindlerier som dom har hållt på med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista