Foto: Lisa Andersson/SR Skaraborg
GÖTENE

"Vi kommer ha användning av borgen"

Kent Selmosson, 2:e vice ordförande i Götene kommunstyrelse försvarar beslutet om hyresavtalet som förbinder Götene kommun att betala hyra för borgen på Äventyrslandet i 20 år framöver.

– Ja, det här är ju ett avtal som gjordes i första hand för att kunna bygga den här borgen. För den är ju tänkt att den inte bara ska vara för Medeltidens värld utan det är ju en möjlighet för kommunen att ha en mängd olika saker därute.

Som till exempel?

– Man kan ha konferenser, man kan ha utbildningar, en mängd olika saker.

Men den är byggd i glasfiber - håller den i 20 år?

– Det kan inte jag svara på, men det är ju meningen att den ska göra. Och håller den inte och vi inte kan hyra den – då har vi ju inget att betala hyra till.

Påverkar inte kommunens hyra
Kent Selmosson säger att kommunen har ett avtal om att borgen inte ska kosta mer än åtta miljoner. Hittills har den enligt Selmosson kostat 7,5 miljon, och en del arbete återstår. Men överstiger kostnaden åtta miljoner så påverkar det inte kommunens hyra.

Kent Selmosson tror inte att det är möjligt att backa ur hyresavtalet, trots att borgen inte blivit färdig i tid.

– Vi kan inte göra detta i det läget där vi samtidigt håller på och förhandlar om ett arrendeavtal. För borgen är ju en stor del av Äventyrslandet.

Vad vill du säga till de som tycker det här är slöseri med pengar?

– För det första så har hela det här projektet gått lite snett, kan man säga. Och det har kostat enorma pengar som vi naturligtvis inte hade vetskapen om när vi tog beslutet den 22 oktober 2007.

Utredning ska göras
Kent Selmosson säger att den utredare som kommunen ska tillsätta ska titta på vad som hänt under 2010.

– När det är gjort och vi har kommit till ett arrendeavtal med hjälp av jurist så går vi vidare och då tar vi allting från 2006, när filmerna gjordes, förstudien, besluten, allt detta för att få reda på vad det är som gått snett.

– Det här är inget roligt kan jag säga. Jag sa här i fullmäktige i måndags att det här är som att välja mellan pest eller kolera. Det här var ju absolut inte vår tanke när vi tog beslutet 2007.

Petra Dahlberg
petra.dahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".