Vårdpersonal behöver bättre brandkunskaper

Anställda inom äldrevård och sjukvård behöver mer utbildning i brandskydd. Det anser brandförsvarsföreningen i Skaraborg. Frågan har aktualiserats av flera brandtillbud, bland annat på äldreboendet Frejan i Skara där enhetschefen länge har efterlyst en utbildning i brandskydd.

En brand i ett äldreboende är allvarligt, eftersom de boende kan ha svårt att ta sig ut själva. Därför är det viktigt att personalen vet vad de ska göra när det inträffar ett brandtillbud.
– Jag skulle vilja att vi hade regelbundet återkommande utbildningar, säger Birgitta Wallander, enhetschef på äldreboendet Frejan i Skara. Vi hade brandtillbud har så sent som i fredags och personalen har ingen utbildning i att hantera något sådant.

Kunskaperna varierar mellan kommunerna och även mellan olika institutioner. På Falbygdsklinikerna inträffade flera brandtillbud under den gångna helgen, men där har personalen hög kompetens när det gäller brandfrågor och lyckades stoppa bränderna innan de blev farliga.
– Vi har regelbunder brandutbildning för all fast personal och även timpersonalen utbildas, säger Eija Maahr, överläkare. Vår personal skötte sig utmärkt i söndags och klarade evakuering och så vidare utanm problem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".