GULLSPÅNG

Laxen leker i Gullspångsälven

Så här års leker laxen i Gullspångsälven. De senaste sju årens insatser för att rädda den utrotningshotade Gullspångslaxen visar goda resultat - men än är faran inte över för den speciella firren.

Roberth Skogh, miljöinspektör i Gullspång, säger att flera års hårt arbete givit resultat.

– Beståndet mår bättre än det gjorde innan projektet startade. Vi har haft en väldig ökning två år i rad nu, med stigande lekfisk framför allt.

Mindre årskull just i år
Just i år är antalet lax färre, men det här är någonting som är känt sedan tidigare eftersom årskullen som nu ska leka är mindre än de två föregående.

Från 1886 finns det anteckningar om att det fiskades omkring 52 ton lax i Guldspångsälven. I dag är fiskarna glada för en fångst på runt 500 fiskar, förklarar Roberth Skogh.

Han har själv varit med och arbetat aktivt för att rädda laxen. Och efter att projektet avslutades 2008 är arbetet nu inne i en ny fas.

– Vi har öppnat upp kanaler för vattnet för att få igång deltat här. Nu gäller det att förvalta det vi byggt upp.

Framtiden inte riskfri
Framtiden för Gullspångslaxen ser alltså fortsatt ljus ut, men det betyder inte att framtiden är helt riskfri. För enligt Roberth Skogh finns det fortfarande en del hot kvar för laxen i framtiden.

– De stora hoten är ju att det händer en trafikolycka på någon av vägarna, eller en industriolycka. Fiskarna är också utsatta för predationstryck och fiske. Ökar fisket okontrollerat så är det ett hot mot beståndet.

magnus.enarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista