1 av 2
Polisen misstänker att en vit skåpbil har använts i samband med stölden i Skövde. Bilden är från en övervakningskamera.
2 av 2
Johan Lundberg. Foto: Jan Soja/SR Skaraborg
Skaraborg

Högt metallpris lockar tjuvarna

"Världsmarknadspriset styr"
1:33 min

Metallstölderna ökar i Skaraborg och i resten av västsverige. På bara en vecka har tjuvar stulit kopparskrot värt över ett hundratusen kronor. Orsaken till stöldvågen tros vara höga metallpriser just nu.

Johan Lundberg, polischef i västra Skaraborg, säger till radio Skaraborg att metall har ett högt värde på marknaden och därför är stöldbegärligt. Skaraborg har drabbats men även resten av västsverige.

– Ja, framför allt har vi märkt att Göteborgsområdet också haft en stor ökning av metallstölder, så det drabbar nog alla här omkring. Vi tror att det har med det ökande världsmarknadspriset att göra.

Priset och brottsligheten följs åt
För tre år sedan kostade ett kilo koppar omkring 60 kronor och metallstölderna var rekordmånga. Polisen drog igång Operation Kopparorm som lyckades få antalet metallstölder i Skaraborg att minska.

Under ett par års tid kunde skrothandlare andas ut. Men under den senaste tiden har priset för koppar återigen stigit och nu ligger priset på koppar bara omkring fem kronor lägre jämfört med för tre år sedan.

Prisnivån märks i brottsstatistiken. Både ett gatuarbete i Arentorp utanför Skara och Skövdes värmeverk har den senaste veckan fått besök av tjuvar som stulit koppar.

Polisens Operation Kopparorm
Trots stölderna har polisen inga planer på att starta upp Operation Kopparorm igen - i alla fall inte än, säger Johan Lundberg.

– Den mängd stölder som var före operationen har vi ju inte kommit upp i, utan nu rör det sig om enstaka stölder. Då var det ju en hel serie av stölder. Men vi följer detta noggrannt för att se om vi behöver starta upp något nytt.

Nu hoppas polisen att personer som handlar med metall ska bli mer medvetna om problemet och vilja göra sitt för att förhindra fler metallstölder.

– Det handlar om att ha larmade gårdar och att låsa in det som är riktigt värdefullt och inte ha det liggande löst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".