Högre studier

Rekordmånga vill plugga

Antalet sökande till vårens kurser och program vid landets universitet och högskolor ökade med tre procent jämfört med vårterminen 2010. Det är återigen nytt rekord i antalet sökande.

Totalt har nästa 200 000 personer sökt ett program eller en kurs till våren, enligt ny statistik från Verket för högskoleservice, VHS.

Arbetslöshet kan vara anledning
Största ökning sett till antalet personer sker bland sökande upp till 24 år. Det beror bland annat på en fortsatt hög ungdomsarbetslöshet i kombination med att stora ungdomskullar lämnat gymnasiet de senaste åren.

Grundläggande psykiatri är den populäraste kursen i Skövde inför vårterminen enligt Ulf Nylen som är pressansvarig. Även Sjuksköterskeprogrammet lockar många sökande.

Bland de 20 mest sökta utbildningarna i landet finns - som vanligt - medicin, juridik och ekonomi i topp. Flest sökande har juristprogrammen vid Stockholms och Uppsala universitet följt av läkarprogrammet vid Karolinska institutet.

Mest sökta kurs är Digital bildbehandling vid högskolan i Jönköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista