influensavirus

Färre vaccinationer mot influensa i år

1:29 min

Idag börjar årets vaccinationskampanj inför den kommande influensasäsongen, en betydligt lugnare företeelse än förra året då Sverige drabbades av svininfluensa och pådraget var stort.

Trots att svininfluensan inte längre klassas som epidemi kan den stanna kvar i flera år som säsongsinfluensa, menar biträdande smittskyddsläkare i Västra götalandsregionen, Charlotte Larsson.

– Influensavaccinet innehåller delar från tre olika virus, varav det ena är svininfluensa. Vaccinet kommer att erbjudas till medicinska riskgrupper.

Riskgrupper bör vaccinera sig
De som ingår i riskgruppen är personer över 65 och gravida kvinnor som inte tog vaccinet förra året. Personer som lider av hjärt- och lungsjukdomar, astma eller andra kroniska sjukdomar är också rekommenderade att vaccinera sig. Svininfluensan är numera en avskriven oro för många och det har endast påträffats vid några enstaka importfall på senare tid i Sverige, men bakom draperiet lurar fortfarande viruset.

– Svininfluensan kan cirkulera i flera år framåt, som ett vanligt säsongsvirus. När vi studerat viruset har vi sett att det inte förändrar sig särskilt mycket, så vi tror att vårt vaccin ska ge tillräckligt skydd, säger Charlotte Larsson.

Vill man vaccinera sig ska man söka upp sin lokala vårdcentral som på egen hand får organisera om de har en öppen mottagning eller ett bokningssystem. Tog man vaccinet förra året och inte ingår i riskgruppen behöver man inte göra om det i år igen.

Magnus Enarsson
magnus.enarsson@sr.se
0500 444400

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista