Lidköpings kommun uppmanar de som fått två fakturor att slänga den ena. Foto: Tomas Oneborg / Scanpix
Lidköping

Över 1000 har fått dubbla fakturor

”Kasta den ena fakturan”
1:20 min

Lidköpings kommun har av misstag skickat ut dubbla fakturor för hemvårdsavgiften. Det rör sig om mellan 1300 och 1400 personer som felaktigt fått två fakturor.

Fakturorna gäller avgifter för boende eller hemvård. Kommunen uppmanar nu alla som drabbats helt enkelt slänga den ena fakturan.

Mona Gustavsson, som är ekonom på servicekontoret i Lidköping säger att felet ligger hos det företag kommunen anlitar för att skriva ut fakturorna.

– Vi anlitar ett externt företag som skriver ut våra fakturor, och av någon anledning har de skrivit ut dem två gånger. Dessutom har de bifogat ett meddelande från en annan kund med den ena körningen.

Vad är det för kund?
– Det är Gamla byn AB i Avesta, som är ett bostadsbolag som har fått sin information medskickad med vår faktura. Så dels har man fått fakturan två gånger och sen har man fått information som man absolut inte förstår.

Det man kan göra nu då är att man kastar den ena fakturan. Man kan helt bortse från den, och det kommer inte bli några krav på den. Även om man man redan betalat båda fakturorna kan man andas ut.

– Då kommer vi omgående att betala tillbaka den ena betalningen, säger Mona Gustavsson.

Hur kunde det här hända?
– Ja, min teori är den mänskliga faktorn. Man har helt enkelt plockat samma fil två gånger. Men en utredning pågår hos företaget för att säkra så att det inte återupprepas.

Petra Dahlberg
petra.dahlberg@r.se
0500444400

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".