Skaras ekonomichef slutar - mörkade pensionsbetalning

Skara kommuns ekonomichef Tore Johansson har slutat med omedelbar verkan.
Politikerna i kommunstyrelsen har inte längre förtroende för honom efter att han i fjol avsatte 6,2 miljoner kronor för att betala pensionsskulden till de anställda - utan att informera politikerna. Följden blev att kommunen tvingades redovisa ett minusresultat.
– Det är grovt felaktigt att göra så här, säger kommunalrådet Barbro Hassel i Skara.

Resultatet av pensionsavsättningen blev att kommunen såg ut att gå back i fjol, när resultatet egentligen hamnade på plus.

Eftersom kommunledningen räknat med ett minusresultat även i år tvingades nämnderna nyligen att göra om sina budgetar och dra in svångremmen för att få till ett nollresultat.

– Nu blir det ett års minusresultat som inte behöver hämtas hem, säger Barbro Hassel, som tror att de senaste sparbesluten kanske måste göras om.

Det var när revisorerna gick igenom kommunens bokslut för förra året, som de hittade pensionsposten på 6,2 miljoner.

Pengarna hade ekonomichefen avsatt för att kunna betala de framtida tjänstepensionerna till de kommunanställda. Men kommunstyrelsen hade inte fattat beslut om avsättningen, vilket krävs.

– Vi har inte fått rätt uppgifter. Därför har vi inte längre förtroende för honom, säger Barbro Hassel.

En kommun får bara redovisa minusresultat under två år. Sedan måste den skära i verksamheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista