Mariestad/Jönköping

Dödsmisshandel prövas på nytt

1:31 min

Idag ska Göta hovrätt ompröva fallet där en man från Mariestad misshandlades med kniv så svårt att han senare dog av skadorna. Anledningen är ny bevisning.

Det var förra sommaren som den 51-årige mannen knivskars så svårt vid tågstationen i Mariestad att han senare dog i sin lägenhet. 

Två unga män ställdes inför rätta, men friades av hovrätten. Vid ungefär samma tidpunkt kom det fram ny bevisning mot den ene mannen.

Det var i samband med en hemlig telefonavlyssning, som polisen gjorde i ett annat ärende, som han plötsligt dök upp och erkände i ett samtal att det var han som höll i kniven som användes vid misshandeln i Mariestad.

"Klar bevisning"
– De här uppgifterna kommer alltså från en annan telefonavlyssning som berör ett annat brott, säger Lars Johansson, kommissarie på länskriminalen i Skövde.

Hovrätten friade de båda männen eftersom det inte gick att avgöra vem av de båda hållit i kniven. Nu har Högsta domstolen beslutat att hovrätten ska ompröva fallet. Det sker idag. 

– Vi tycker att den nya bevisningen som framkommer ganska klart binder gärningsmannen vid brottet. Vi får se hur hovrätten ser på det.   

– Så den andre mannen är helt avskriven från fallet? 

– Ja.

Linnéa Frimodig

0500-77 30 13
linnea.frimodig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista