Högskolan i Skövde

Kåren tappar många medlemmar

1:26 min

Studentkåren i Skövde har förlorat 90 procent av sina medlemmar sedan kårobligatoriet avskaffades i somras. Hittills har kåren på Högskolan i Skövde bara fått 540 medlemmar, och det är inte tillräckligt.

Nu har kåren tvingats dra ner, bland annat på betald personal, säger studentombudet Rebecca Åblad.

– Vi har fått skära ner på i princip allting som man kan skära ner på. Vi har tvingats ta bort flera utskott som har haft de roliga bitarna, till exempel de som håller på med studentradio och student-TV.

Pengar till utbildningsbevakning
Studentkåren får ett bidrag från staten, som motsvarar en tredjedel av det man behöver ha. De pengarna går till den allmänna utbildningsbevakning som är studentkårens huvudsakliga uppgift. Alltså att se till så att utbildningen följer kursplanen och håller rätt kvalitet.

Utöver detta hjälper kåren enskilda studenter som diskriminerats eller felbehandlats av skolan. Men den hjälpen kan man nu bara erbjuda de som betalat avgiften.

– Det känns väldigt dumt att säga – "Har du betalat? Nej, då kan vi inte hjälpa dig, tyvärr". Men man får se det på det sättet att om alla skulle få den här tjänsten gratis, då skulle ingen betala kåravgiften. Och då skulle vi inte ha råd att finnas här för att hjälpa dem heller.

Kan inte marknadsföra
Rebecca Åblad berättar att man budgeterat för dubbelt så många medlemmar som man nu fått. Hon tror att bristande marknadsföring är det största orsaken till medlemsraset. Och även det har ekonomiska orsaker.

– Vi inte har råd med frimärken. Och det är många som har sagt "Hade jag fått en kåravi hem så hade jag betalat". Och där har vi ett stort problem då för vi har inte råd att slänga ut 30-40 000 kronor på frimärken, eftersom vi inte är säkra på att alla skulle betala.

Erik Martinsson studerar på högskolan i Skövde, han var tidigare med i kåren men har nu gått ur.
– Nej, jag är inte med. Jag har inte råd.

Studentkåren har tappat otroligt många medlemmar sedan obligatoriet avskaffades - tror du att det bara handlar om pengar?
– Ja, faktiskt. Det tror jag.

Ser du ingen nytta med studentkåren?
– Det bästa är ju att det är rabatter på resor, men i och med att det inte längre är något krav så motiverar det inte direkt att man ska vara med längre.

Men studenten Kit Chung tycker att kåren är bra och fyller en viktig funktion.

 –  Jag tyckte det var väldigt bra att betala så att man kan få vissa förmåner i fall man är med i kåren. Men däremot tyckte jag att avgiften var lite för hög. Fast det kändes bra ändå att betala för det.

Vad säger du om kårens arbete då, är det något du tror att du kan ha nytta av?
– Det har jag faktiskt inte kollat in på så värst mycket, men de gör ju sitt jobb och de finns ju där av en anledning.

 Jonas Karlsson, har inte hunnit gå med ännu.

– Nej, jag är inte med, det har bara inte blivit av.

Har du planer på att gå med?
– Inte som jag tänkt, men visst det kan ju ske.

Du tycker inte att det är nödvändigt eller?
– Jo, det är klart att det är det. Den finns ju av en anledning så det är klart att det ska stödjas, absolut, säger Jonas Karlsson. 

Petra Dahlberg
petra.dahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista