EU-lagstiftning skyddar fåglar

Många fågelarter är har återhämtat sig starkt de senaste decennierna. Något som till stor del beror på att Europa sedan 25 år har en stark lagstiftning, det så kallade fågeldirektivet, som skyddar vilda fåglar.
- Det är den viktigaste lagstiftningen för skyddandet av fåglar. Är det någonting som EU har gjort bra så är det detta, säger fågelguiden Kent-Ove Hvass.

Tranan är den mest kända fågeln, som haft nytta av lagstiftningen. Men även arter som kornknarr, kungsfiskare, rördrom och flera rovfåglar har gynnats av EUs lagstiftning, som bland annat fört med sig att jakten på fågel begränsats över hela Europa.
Lagarna har också medfört att många fågelskyddsområden etablerats i Sverige. I Västra Götaland finns 37 sådana, av vilka Hornborgasjön, sjön Östen och Dettern i Vänern, är dom mest kända.
Nästa insats är att påverka jord- och skogsbruket att ta större hänsyn till fågellivet.
- Sättet vi bedriver jordbruk och skogsbruk idag missgynnar fåglarna. Fåglarna som lever i dom miljöerna minskar kraftigt, till exempel stare, svalor och storspov, säger Kent-Ove Hvass.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".