Djurrättsaktivister slog till mot kaninfarm

Djurrättsaktivister slog inatt till mot en kaninuppfödare i Synnerby utanför Skara. 150 kaniner togs från farmen, och ordet ”mördare” sprayades på en av husets väggar.

nån gång mellan klockan tio igårkväll och klockan sju i morse slog djurrättsorganisationen Djurens Befrielsefront DBF till mot en kaninuppfödare i Synnerby utanför Skara. Man har tagit på sig ansvaret för nattens händelser - dels genom ett pressmeddelande och dels genom att DBF fanns sprayat på en av husets väggar.
Där fanns också skrivet ”mördare”, för enligt gruppen föds kaninerna i Synnerby upp för att användas i pälsindustrin, nåt som uppfödaren själv bestrider. Han säger till Radio Skaraborg att merparten av djuren används för avel och utställning.
Djurrättsaktivisterna tog med sig alla kaniner dom kunde, sammanlagt 150 stycken och däribland också dom som uppfödarens barn haft som sällskapsdjur. Två honor som nyss fött ungar togs från farmen, men ungarna lämnades kvar, och deras utsikter att överleva är nu mycket dåliga, säger uppfödaren.
Enligt Göran Johansson på polisen i Lidköping har man hittat spår i närheten som tyder på att man transporterat kaninerna i kartonger till en bil som stått parkerad en bit bort.
Eftersom uppfödaren ser kaninerna som en ren hobbyverksamhet, fanns inga särskilda skyddsanordningar kring kaninburarna.

Från polisens sida betecknar man i nuläget händelsen som en stöld, och kaninerna beräknas vara värda ungefär 40 000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".