Vara

Brandmän har fått nog av buskörning

1:32 min

Unga män i Vara som buskör och utsätter andra för livsfara har orsakat flera trafikolyckor den senaste tiden. Nu har deltidsbrandmännen fått nog.

Det är ett antal personer som åker runt i höga hastigheter mitt inne i Vara, kring torget och på andra platser där det är hastighetsbegränsningar på 50 km/h.

– Vi måste få ett slut på det här, för det är rena vansinnesgrejerna de håller på med. Det är ju inte klokt, säger en av de 21 deltidsbrandmän, som nu vill få stopp på buskörningen.

"Vi vet vilka de är"
Det är ett litet antal unga män som ägnar sig åt detta. På Räddningstjänsten vet man vilka de är.

– Det är klart vi vet vilka de är. Vi har pratat med polisen och med kommunen, men polisen säger att de inte har några resurser och de få gånger polisen kommer till Vara går det en SMS-kedja runt till alla, och då håller de sig borta så länge polisen är här.

Hur ska man få ett slut på det här?
– Först och främst tycker jag att de borde förstå själva att det är en livsfarlig lek de håller på med. Det måste ju saknas något hos de här förarna, någon spärr någonstans. Polisen behöver sätta in mycket mer resurser på detta innan det är för sent.

Oro för barnens säkerhet
Anna Brelid bor i Vara, och hon är orolig för sina barn.

– De kör ju som idioter på vägarna, och det ryker svart rök och man är orolig för barnen. Verkligen.

Ann-Sofie bor inte i Vara men hon har träffat på fortkörarna på vägarna utanför stan.

– Ja, de har kört väldigt snabbt och kommit över på fel sida när man har mött dem, och så där. En gång var det nära.

Vad hände då?
– De hann styra över innan det small så att det gick bra. Det gick nog lite för fort och han tappa kontrollen. Men man blir lite skraj då.

Måste tas på bar gärning
Polisen i Vara är medveten om problemet, enligt Torbjörn Walthersson, platschef på polisen i Vara.

De har registreringsnumren på en del av bilarna, men det räcker inte för att gripa någon - de måste tas på bar gärning. Och det är inte det lättaste eftersom bilarna försvinner från stan så fort polisen dyker upp.

Ewa Ohlsson
Christopher Johansson
Petra Dahlberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista