Vätterns strand vid Jönköping. Foto: Christina Flensborg-Eriksson/Sveriges Radio Jönköping.
MARIESTAD

Jättekraftverk dränker städer

Hör experten berätta:
1:33 min

Flera experter dömer nu ut idén om att bygga ett gigantiskt vattenkraftverk i Mariestad. För att verket ska kunna bli verklighet måste vatten ledas från Vänern till Vättern, med följden att sjöns vattennivå höjs med en meter.

Vättern har en naturlig höjning och sänkning av vattenytan på ungefär 30 centimeter, men det är variationer som sker under långa tidsperioder.

Konsekvensen blir översvämningar
Måns Lindell, sakkunnig inom vattenfrågor vid Vätternvårdsförbundet, förklara att större förändringar av vattenytan inte är möjlig i Vättern.

– Samhället har byggts upp kring den här variationen. Skulle det nu bli en vattenståndsfluktuation på en meter kommer det betyda att stora områden kommer att översvämmas: till exempel Jönköping och Huskvarna. De här konsekvenserna är inte medtagna i analysen som är gjord hittills, så vitt jag kan förstå.

Centimeterprecision i dag
I dag regleras redan Vätterns vattennivå i Motala. Det är då frågan om centimeterprecision.

Om vattenkraftverket byggs i Mariestad och vattennivån regleras kraftigt skulle stora landområden påverkas.

– Vattnet ska ut genom Motala ström också och nedanför ligger Östgötaslätten, där man pratar om att tappa en centimeter av Vättern. Hur stora områden ska vi tillåta översvämmas runt Linköping och sjön Roxen? Problemet är tvådelat, dels Vättern själv men framför allt Östgötaslätten.

Laborerar med dricksvattentäkt
Problemen med förändringar av Vätterns vattennivåer slutar dock inte här, menar Måns Lindell.

– Vättern är dessutom av riksintresse och del av ett europeiskt nätverk för sin vattenkvalitet; sjön är en dricksvattentäkt. Och av en rad andra aspekter och rent juridiskt skulle man nog inte kunna laborera med Vätterns vatten.

Magnus Enarsson
magnus.enarsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".