VALET 2010 SKARABORG

17 politiker stryks från listor

17 folkvalda politiker i Skaraborg har strukits från sina platser på listorna efter valet. Orsaken är att de egentligen inte var valbara, enligt bestämmelserna.

I nästa vecka ska de nya kommunfullmäktige samlas för första gången efter valet. Men alla är inte välkomna.

Det finns ett krav för den som ställer upp i valet - att han eller hon 30 dagar före valet är folkbokförd i den kommun där han eller hon vill bli invald. Nu visar det sig att 17 av namnen på listorna missade den detaljen.

Länsstyrelsen granskade
Länsstyrelsen upptäckte detta vid sin granskning vid den slutliga sammanräkningen av rösterna.

I Skövde har fem personer strukits från partiernas listor av detta skäl. I Falköping har två strukits och lika många i Gullspång. I ett antal kommuner berörs enstaka personer.

I de flesta fall handlar det om namn ganska långt ner på listorna - så långt ner att personerna ändå inte hade blivit invalda.

Martin missade platsen
I Mariestad finns dock ett undantag: Martin Hansson stod på åttonde plats på Moderaternas lista i Mariestad, och hade blivit invald om Länsstyrelsen inte hade upptäckt att han var skriven på en annan ort.

Martin Hansson har varit bosatt och folkbokförd på annat håll en tid, liksom många andra unga. Nu är han tillbaka i Mariestad, men för sent.

Stelbent system
Johan Abrahamsson, Moderaternas förstanamn i Mariestad, beklagar att systemet är så stelbent.

– Det gör det svårt att få in unga människor i politiken, när man måste vara folkbokförd i rätt kommun på exakt rätt datum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".