Det behövs många nya förskoleplatser i Skövde de närmaste åren.Foto: Linnéa Frimodig / SR Skaraborg.
Skövde

Flera förskoleplatser på gång

Skolnämndens ordförande: ”Sånt är livet”
1:46 min

Flera förskoleplatser planeras i Skövde kommun de närmaste åren, i takt med att barnkullarna ökar. Men det är långt ifrån säkert att familjerna kan få platser där de själva önskar.

Just nu är det fullt på flera förskolor som ligger centralt eller i områden med mycket barnfamiljer, och där kan man få vänta år på en plats.

I väntan på överflyttning får barnen gå i en annan förskola.

Därför vill nu kommunen utöka platserna, dels genom att bygga nytt men även genom att se över de lokaler som finns idag.

Nästa år planeras 90 platser i det nya bostadsområdet Trädgårdsstaden. År 2012 planeras ytterligare 50-70 platser i attraktiva områden.

"Vi behöver en förskola varje år"
– Vi behöver nästan ha en förskola varje år de närmaste åren. I alla nya områden ställer vi oss frågan om det går att ha en förskola där, säger skolchef Anna Sandström.

Skolnämndens ordförande Göran Lidgren tycker ändå att det viktigaste är att kommunen trots allt klarar av att ge alla barn en förskoleplats.

– Den kommunala skyldigheten är ju att leverera barnomsorg inom fyra månader, i kommunen.

Att familjerna inte alltid får den plats de önskar i första hand tycker han inte är så mycket att orda om.

– Sådant är livet. Det är ju andra barn som är där, och då får man ju vänta på sin tur. Vi gör överflyttningar så fort det är möjligt, så vi ställer ju naturligtvis upp i mån av plats.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".