Mariestad

Rättstvist kan ha fällt alliansen

"Kan man inte sköta sig själv, så håller det inte att sköta det offentliga"
1:57 min

Den moderate kommunalrådskandidaten Johan Abrahamssons affärer kan ha kostat alliansen makten i Mariestad. Abrahamsson har varit inblandad i många rättstvister och förtroendet för honom har ifrågasatts.

Johan Abrahamssons person diskuterades när det skulle bestämmas hur Mariestad ska ledas under den kommande mandatperioden. Enligt kritikerna ligger alltför många privata rättsliga tvister honom till last.

I september 2008 dömdes Abrahamsson av Mariestads tingsrätt till att betala 320 000 kronor plus ränta till ett förpackningsföretag.

Fler fall
2009 stämde Lantmännen Axa AB Johan Abrahamsson för att inte ha betalat en räkning på över 300 000 kronor. Lantmännen menade att det var Abrahamssons enskilda firma som borde betala, men Johan Abrahamsson hävdade att det var företaget Slätte Potatis AB som skulle stå för pengarna - och det företaget försattes i konkurs 2007.

Tvisten slutade med en förlikning där Abrahamsson fick betala 250 000 kronor.

Sedan 2005 har Johan Abrahamsson eller hans enskilda firma varit inblandad elva mål där han krävts på pengar. Många av fallen handlar om obetalda fakturor.

Tomas Boklund har ett åkeri som krävde Abrahamsson på 20 000 kronor.

– Min räkning skulle kvittas mot en snöplogning, men det blev aldrig någon plogning, så jag fick ingenting. Sen hävdade han att han inte hade några pengar, berättar Tomas Boklund.

Johan Abrahamsson hävdade i tingsrätten att det även här borde ha varit hans företag som skulle stått för fakturan. Tvisten dem emellan slutade med förlikning.

Tomas Boklund har svårt att att förstå hur Abrahamsson skulle kunna sköta ett politiskt förtroendeuppdrag.

– Man kan ju inte sköta sig själv så, och sen försöka gå ut och sköta vårat offentliga. Det håller inte.

Johan Abrahamsson har erbjudits att kommentera men har i nuläget valt att avstå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".