Upplageras utöver det vanliga för Västgötatidningar

De fyra tidningarna inom Västgöta-Tidningar har tappat nästan halva sin upplaga på ett antal år. Skara Tidning, Skövde Nyheter, Falköpings Tidning och Västgöta-Bladet har rasat i upplaga på ett sätt som saknar motstycke i svensk landsortspress.

Småländska Herencokoncernen gjordec i slutet av 90-talet om tidningarna. Man bytte från liten tabloidtidning till stort format, det blev mer gemensamma artiklar i de fyra tidningarna. När tryckningen flyttades till Jönköping innebar det också tidigarelagt trycktid, vilket påverkade bevakningen av sport och andra kvällshändelser.

Men läsarna slog bakut och upplagan rasade snabbt. Förlusterna har fortsatt in på 2000-talet, och trots kraftiga rationaliseringar har dem fyra tidningarna förlorat mer än 130 miljoner kronor under åren.

- Det blev för mycket, för snabbt, säger professor Karl-Erik Gustafsson, professor i massmedieekonomi vid Högskolan i Jönköping. En konsekvens av det som hänt är att tidningsläsandet minskat i Skaraborg. Västgöta-Tidningar har nämligen tappat 20 000 i upplaga, och konkurrenterna har inte på något sätt ökat i motsvarande grad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista