Klart med sommarjobben för Skaraborg ungdomar

Det börjar bli klart med feriepraktikplatser för skolungdomar runt om i Skaraborgs kommuner. Radio Skaraborg har sammanställt hur det ser ut.

I år erbjuder Skaraborgs femton kommuner sammanlagt snudd på 1800 feriepraktikplatser till ungdomar mellan 16 och 17 år. Och det är fler än förra sommaren. Det är också fler ungdomar än vanligt som sökt. I Skövde till exempel hörde 463 personer av sig och det är 150 fler än tidigare.

Jobben som erbjuds är till största delen inom äldrevård, barnomsorg och fastighetsskötsel. Men en och annan kommun har varit lite mer fantasifull. I Tidaholm och Vara till exempel finns ett tiotal platser som kommunala musikanter, det betyder att ungdomarna ska stå för underhållningen på bland annat kommunens äldreboenden. Skövde och Falköpings kommuner erbjuder tillsammans med Vägverket 12 platser som turistvärdar vid Trafikplats Grevagården, mellan Falköping och Skövde.

När det gäller lönen så betalar de flesta kommunerna 35 kr i timmen. Över lag får ungdomar som jobbar inom vården lite mer betalt. I Tibro till exempel får 16-åringar i vårdarbete 38 kr i timmen, medan övriga 16-åringar får 32 kr. För 17-åringarna gäller 34 kr eller 40 kr inom vården. Samtliga kommuner som radio Skaraborg talat med önskar att fler ska lockas till vårdyrket och då ser man feriepraktiken som en möjlighet att fånga ungdomarnas intresse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".