Transportfacket kräver bättre chaufförer

För att höja kompetensen bland yrkesförarna vill Transportarbetareförbundet i Skaraborg förändra utbildningen så att en större del förläggs ute i företagen. --För branschen måste ta ett större ansvar om man vill få fler och duktigare förare, säger Conny Kallberg, ombudsman på Transportarbetareförbundet.

Förslaget handlar om att förlägga trettio procent av utbildningen ute på företagen för att eleverna på så sätt ska få en mer praktisk utbildning än vad de får idag. I delar av mellansverige har det här redan genomförts och där ser man att antalet utbildningstimmar bakom ratten ökat från knappt 30 till mellan 4-500 timmar.

Men utbildningen behöver inte bara förändras, man måste också locka till sig fler elever. För som det ser ut idag har bara 25 procent av dom som kör lastbil genomgått en yrkesutbildning. Och för en bransch som vill tvätta bort sitt dåliga rykte tror Conny Kallberg att just yrkesutbildning kan vara lösningen.

– Idag läser man alltför ofta i tidningarna om chafförer som varit iblandade i olyckor, kör för fort eller slarvar med körtider.

-Om fler var utbildade skulle troligen det bli mindre av sådant, säger Conny kallberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista