Släckt gatubeslysning i Gullspång

Sedan helgen är gatubelysningen släckt även nattetid i Gullspångs kommun, och så kommer det att förbli över sommaren. Det handlar om en besparingsåtgärd på 29.000 kronor, enligt tekniska nämndens ordförande Torbjörn Larsson. 

- Det har att göra med kommunens ansträngda ekonomiska läge, säger Torbjörn Larsson, kommunpartiet vår framtid.

- Vi får försöka hitta besparingar där det går. Här gäller principen: många bäckar små.

Diskussionen om släckt gatubelysning i Gullspångs tätorter är inte ny. För några år sedan gjordes ett liknande försök, men det avslutades, bland annat eftersom folk var rädda för att det skulle medföra högre inbrottsrisk.

- De erfarenheter vi har säger att det inte är belysningen som avgör, säger Torbjörn Larsson.

Nu vill man alltså försöka igen över sommaren. Men begränsad belysning kommer att gälla även till hösten. Då ska var tredje gatulampa vara släckt. Det ska spara 155.000 kronor per år är det tänkt.

Man följer med intresse vad som händer i Mariestad, där en liknande besparing gjort att tidningsbuden nu bråkar med kommunen om den dåliga belysningen.

- Vi har haft med det i diskussionen, och det är därför vi väljer att släcka var tredje lampa. Inte varannan, säger Torbjörn Larsson.

Det tätorter som berörs är Gullspång, Hova, Gårdsjö, Otterbäcken och Skagersvik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista