Bulor för säkrare vägarbeten i sommar

Vägverket hoppas på en säkrare arbetsmiljö vid vägarbetena i sommar, genom att bygga vägbulor och andra väghinder på de sträckor där vägarbeten pågår.

Arbetsmiljöverkets krav är att trafiken förbi vägarbetsplatsen ska köra i max 30 kilometer i timmen för att inte personalen ska utsättas för alltför stora risker.

Men ofta struntar trafikanterna i hastighetsgränsen som står på vägskyltarna. Därför används nya fartsänkande väghinder på de sträckor där vägarbeten utförs från och med i sommar. Det rör sig dels om trånga passager på vägavsnitt, så kallade chikaner, där en låg hastighet är ett måste för att fordonet ska kunna passera, dels om vägbulor. Vägbulorna kan beskrivas som gummiplankor som är fastsatta tvärs över körbanan som skakar om förbipasserande fordon rejält ifall de inte håller tillräckligt låg hastighet.

Förhoppningen hos Vägverket och personalen ute på vägarna är att väghindren ska skapa en säkrare arbetsmiljö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".