Barn led av oupptäckt höftfel

Skaraborgs sjukhus anmäls till Hälso och sjukvårdens ansvarsnämnd av en familj vars barn föddes med ett höftledsfel - ett fel som inte upptäcktes av läkarna. Följden blev att den lilla flickan opererades först vid 14 månaders ålder, och tvingades vara gipsad i 10 månader.
Familjen ifråga är från Lidköpingstrakten men eftersom förlossningen där var sommarstängd stod valet för familjen mellan KSS i Skövde och NÄL i Vänersborg. Familjen valde att föda på KSS, ett val som man idag ångrar eftersom förlossningsavdelningen på NÄL gör ultraljudsundersökning av nyföddas höftleder. En utrustning som saknas inom Skaraborgs sjukhus. Istället skrevs mor och dotter ut i vanlig ordning och sedan följde regelbundna kontroller av distriktsläkare på barnavårdscentralen vid 3-, 6- och 12 månaders ålder. Det var inte förrän flickan var så stor att hon började gå som hennes föräldrar såg att hon haltade och sökte hjälp. Flickan röntgades i Lidköping och läkarna upptäckte att höftleden låg i fel läge. Det är inget okänt problem hos nyfödda och det finns också behandlingsmetoder som avhjälper det inom några veckor. Men i det här fallet blev det operation på Östra sjukhuset i Göteborg varefter barnet har varit gipsad i tio månader. Föräldrarnas anser att mycken vånda och lidande hade kunnat undvikas om man för det första haft utrustning för ultraljudsundersökning på KSS, och för det andra om det hade varit utbildade barnläkare istället för distriktsläkare som gjort kontrollerna på BVC. Nu är det Hälso och sjukvårdens ansvarsnämnd som avgör om kritiken mot Skaraborgs sjukhus är berättigad.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista