Da Capo-skolan i Mariestad hotad

Framtiden för högskoleutbildningen vid Hantverksskolan Da Capo i Mariestad är osäker. Detta eftersom den långsiktiga finansieringen ännu inte är löst.

Efter en framgångsrik försöksverksamhet har DaCapo idag 120 studenter och bortåt 30 årsanställda. Skolan är på väg från yrkesutbildning till högskolestatus, och med en koppling till Göteborgs universitet. Inriktningen är byggande, trädgård och landskapsvård och alla är överens om att skolan är unik i sitt slag i Sverige.

Men just nu har man hamnat mellan stolarna. Staten, som bekostar utbildningen, har inte gett några signaler om extra pengar för verksamheten. Då kan DaCapo hamna som gisslan, eftersom Göteborgs universitet knappast kan betala med pengar från den egna verksamheten.

Så länge inte dödläget bryts, finns alltså i teorin ett nedläggningshot, men Peter Sjömar, utvecklingsledare på Da Capo tror ändå inte på allvar att det kan sluta så illa.

– Inför 2004 sköt regeringen till extrapengar för just Mariestadsskolans skull. Det är en ovanlig åtgärd som ses som en tung politisk signal om att Mariestad måste få leva vidare, säger Peter Sjömar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".