Kommuner vill samarbeta om äldrevård

Det pågår en diskussion om att kommuner måste samarbeta mer i framtiden för att klara av ekonomin. Och ett område där samarbetet kan komma att konkretiseras är åldringsvården.

- Jag ser samarbetsmöjligheter i gränsområden inom hemtjänsten, säger Kaj-Eve Enroth, som är ordförande för omvårdnadsnämnden i Skövde kommun.

- Där vi har långt att åka ut med hemtjänsten till våra vårdtagare, vore detta en klar fördel. Det vi skulle spara är de långa resorna.

Den skaraborgskommun som kommit längst är Falköping som inlett diskussioner med Skövde, Tidaholm och Ulricehamn, om samarbete i gränsbygder.

I ett första skede kan det alltså bli aktuellt med hemtjänstpatruller som verkar över kommungränsen, men på sikt kan orter på olika sidor även samarbeta om äldreboenden. Falköping och Ulricehamn överväger just ett sådant samarbete i Åsarp och Trädet.

Viljan till samarbete inom äldrevården finns. Men byråkratin är ett hinder.

- Vi har ju ansvaret för de äldre inom vår kommun. Vi måste i så fall skriva avtal som reglerar hur det här ska gå till, inte minst ekonomiskt, säger folkpartisten Kaj-Eve Enroth. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista