Nytt antifascistiskt nätverk bildat i Skaraborg

Ett nytt antifascistiskt nätverk har bildats i Skaraborg. Detta som en reaktion mot att nynazister nyligen fick tillstånd att köpa en fastighet i Tråvad i Vara kommun. Nu samlar nätverket 30 000 namnunderskrifter i protest mot att nynazisterna fått chansen att starta kursgård i Skaraborg.

- Vi protesterar mot regeringens agerande i det här fallet, säger Ingemar som en av dem som står bakom det som benämns Skaraborgs Antifascistiska Nätverk och som är en driekt följd av att nynazister kunnat köpa det gamla väveriet i Tråvad för att eventuellt göra det till sin egen kursgård.

Köpet blev möjligt sedan regeringen beslutat att det inte går att hindra en sådan affär.

- Vi hoppas att  namninsamlingen ska påverka regeringen, som vi tycker vältrar över ansvaret för högerextremismen på andra, vilket är olyckligt, säger Ingemar.

Det nybildade nätverket är partipolitiskt obundet och har som syfte att motverka nynazism och andra antidemokratiska yttringar. I kväll ska en manifestation för mänskliga rättigheter hållas i Badhusparken i Vara. Där är nätverket en av aktörerna, tillsammans med kommunens politiska partier. Fler manifestationer är planerade framöver. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista