Akut brist på vårdplaster

Det är akut brist på sjukhusplatser för patienter med allvarliga ätstörningar. I Västra Götaland finns det bara två slutna vårdplatser - och de är hotade.
Det handlar om patienter som behöver slutenvård eftersom de har så allvarliga ätstörningar. Köerna växer och de båda vårdplatser som finns i regionen är hotade på grund av personalbrist. -Situationen är helt ohållbar i längden. Vi har försökt att rekrytera personal men har inte lyckats. Nu måste vi snart få klarthet i vilka resurser vi har, säger Krister Fransson som är föreståndare på Opusenheten. Just nu finns tolv patienter i Västra Götaland som bedöms ha så allvarliga ätstärningsproblem att dom bör få slutenvård. I Skene är väntetiden 18 månader och därför tvingas regionen köpa dyra vårdplatser i Stockholm och Linköping. Men trycket på avdelningarna är hårt där också så nu börjar sjukhusen att neka även de allra sjukaste patienterna. För Ninni Hjalmers, överläkare på Drottning Silvias Barn- och Ungdomssjukhus i Göteborg, handlar det nu om att få politikerna att ordna fler vårdplatser i Västa Götaland: - I Göteborg behövs det minst sex platser för patienter under 25 år. Vi har i en skrivelse till politikerna föreslagit ytterliggare tolv vårdplatser. Min bedömning är att det är vad som behövs, säger Ninni Hjalmers.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".