Pojken hade så ont att han inte kunde sova, men nekades operation. Arkivfoto: Scanpix.
Kärnsjukhuset i skövde

Barn med bruten arm nekades operation

1:13 min

Ett ensamkommande flyktingbarn från Somalia, med bruten arm, nekades operation på ortopeden i Skövde. Anledningen: sjukhuset trodde inte de skulle få någon ersättning från Migrationsverket.

Den 16 -årige pojken bröt armen i samband med en olycka på ett transitboende i Italien, där pojken tvingades arbeta. Han blev då utslängd från boendet och fick klara sig på gatan. Armbrottet fick läka ihop av sig självt. Men läkte fel och orsakar nu så mycket smärta och värk att pojken har svårt att sova.

Behövde operation
Väl framme i Sverige sökte pojken vård på kärnsjukhuset i Skövde. Där fick han armen röntgad på ortopeden, och läkaren konstaterade att en operation var nödvändig, men att det inte fanns några garantier för att armen skulle bli bra. Men läkaren menade även att sjukhuset inte får betalt av Migrationsverket för något annat än akut vård och nekade pojken operation.

Rätt till vård
Detta trots att asylsökande barn har rätt till vård på lika villkor som alla andra barn i Sverige. Trots att både pojkens gode man och Västra Götalandsregionen påpekat för KSS om asylsökande barns rätt till sjukvård så nekades pojken operation.

Nu har Mölndals kommun - där pojken först hamnade vid ankomsten till Sverige - anmält sjukhuset till Socialstyrelsen.

I oktober skulle pojken återföras till Italien. Han valde dock att avvika innan återresan verkställdes då han inte stod ut med tanken på att behöva återvända dit skriver Mölndals stad i sin anmälan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista