Cali Amiin Muudey kom till Sverige för tre år sedan och har nu jobb. Han är liksom Anders Lindström kritisk till att Arbetsförmedlingen tar över ansvaret för nyanlända invandrare. Foto: Linnéa Frimodig/ SR Skaraborg
Arbetsmarknad

Nyanlända i kläm med nytt system

1:48 min

Den 1 december tar Arbetsförmedlingen över ansvaret för mottagandet av invandrare. Tanken är att sätta fokus på att få människor i jobb, men samtidigt riskerar många frågor att hamna mellan stolarna.

Nyanlända ska få samma bemötande i hela landet och snabbare få ett arbete oavsett vilken kommun man bor i. Därför tar Arbetsförmedlingen över ansvaret, och så kallade etableringslotsar ska slussa in invandrare i jobb.

Kommunen ska fortsätta ansvara för språkstudier och samhällsorientering. Anders Lindström är integrationssamordnare i Falköping, och är kritisk till att arbetet nu splittras på två myndigheter.

– Jag tror det blir svårt för den nyanlände, lotsen och arbetsförmedlingen att veta vart man ska vända sig i olika frågor.

– Det finns en stor risk att människor kommer att ramla mellan stolarna, säger Anders Lindström.

All hjälp på ett ställe
Cali Amiin Muudey kom till Falköping för tre år sedan, och arbetar idag. Han ser fördelar med att kommunen hade hela ansvaret för de nyanlända.

– Det är lättare om allting finns nära dig. Här i Falköping fick vi all hjälp här på ett och samma ställe, Lärcenter. Det är svårt att förutsäga hur det kommer att bli i framtiden.

Anders Lindström tror att mycket av ansvaret för nyanlända invandrare även i framtiden kommer att falla tillbaka på kommunen.

– Många som omfattas av den nya verksamheten kommer att söka svar på frågor hos oss. Det kommer att bli en diskussion bland personalen vem ska egentligen göra vad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista