1 av 3
Västra stambanan går rakt igenom Skultorps samhälle. Foto: Camilla Karlsson / SR Skaraborg.
2 av 3
Överläkare Lars Barregård. Foto: Camilla Karlsson / SR Skaraborg.
3 av 3
Sandra Karlsson störs av tågtrafik på kvällar och nätter. Foto: Camilla Karlsson / SR Skaraborg.
Västra götaland

Buller gör folk sjuka

1:33 min

Var fjärde person i Västra Götaland störs av buller i sin vardag. Bullret har blivit ett samhällsproblem som kan få allvarliga hälsokonsekvenser för dem som utsätts under lång tid.

Sandra Karlsson som bor i Skultorp utanför Skövde. Järnvägen delar samhället och många boende, däribland Sandra, har den inpå knuten. 

– Det som stör mest är trafiken på kvällar och nätter, för det är oftast då som de stora godstågen går. I början var det lite svårt att sova, säger hon. 

Miljömedicinskt Centrum visar i sin nulägesrapport att 300 000 personer i Västra Götaland störs av buller i sin vardag. De vanligaste oljuden kommer från tåg, övrig trafik och från grannar. För var tredje person är bullret så pass påtagligt att det lett till sömnsvårigheter.  

Sämre hälsa 
Lars Barregård, överläkare och professor i arbets- och miljömedicin på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg ser allvarligt på resultatet i rapporten och menar att människor hälsa påverkas i alltför hög grad: 

– Buller, särskilt trafikbuller, är kanske den allvarligaste miljöhälsoeffekten, säger han och berättar om många vaknar av att lastbilar kör förbi eller har svårt att somna på grund av ljudmattor. 

– Men de ger också en allmän låggradig stress. Man kan inte riktigt koppla av om det finns en matta av buller i bakgrunden. En hel del vetenskapliga studier talar för att man har en ökad risk för hjärtinfarkt och högt blodtryck om man utsätts för bullret år efter år efter år.

Inga bostäder vid vägar
Lars Barregård menar att man måste ha hänsyn till människors behov av tystnad när man planerar exempelvis bostäder:

– Antingen får man flytta trafiklederna eller så får man låta bli att bygga bostäder alldeles intill.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista