Snöröjaren Jan-Inge Evertsson inför en välförtjänt vilopaus. Foto Christopher Johansson/SR Skaraborg
snöovädret

Snöröjare måste vara skärpta

”Efter åtta timmar måste man vila”
1:26 min

Det röjs snö nästan dygnet om på de kommunala vägnäten i Skaraborg. I Skövde till exempel - där dygnskostnaden ligger på nära 500 000 kronor - kör snöröjarna i treskift, eftersom vilan är viktig.

Jan-Inge Evertsson röjde snö på Billingesluttningen vid elvatiden i förmiddags. Han har röjt snö på Skövde kommuns vägar i 20 år och är nu en av de 50 personer som har varit igång sen i måndags. Varje skift pågår i upp till åtta timmar, sen är det dags att ta en paus.

– Man kör mellan sex och åtta timmar sen måste man vila, det blir jobbigt annars. Vi har ju fler folk i företaget som kan byta av.

Hur viktigt är det att man tar den där vilan?
– Det måste du, det är ju bilar och folk i vägen så du måste ju va skärpt, annars går det inte, säger Jan-Inge.

Hyr in snöröjare
Många av snöröjarna är entreprenörer som köps in av kommunerna och för dem har kommunen inget formellt ansvar när det gäller vilan. Det är upp till företagen att hålla koll.

I Lidköpings kommun är 45 stycken plogbilar igång, varav 15 är entreprenörer. Enligt Ann Jansson som är gatu- och parkchef mår röjarna bra så länge dygnsvilan upphålls, vilket den gör enligt henne.

– De jobbar så att de får den rätta dygnsvilan, 11 timmar. Sen kör de här 45 röjarna igång igen. Skulle någon bli för trött får vi ta in andra, säger hon.

Tidigare i år, i februari när snökaoset briserade i Skaraborg, var det tungt i Mariestad berättar gatuchefen Ulf Vallgren. Då arbetades det mot bristningsgränsen. Han hoppas inte på ett liknande scenario i år.

Fortsättning följer
För Jan-Inge Evertsson kommer röjningen att fortsätta efter dagens vila.

– Man vänjer sig vid detta, det är inga problem, men när timmarna drar iväg såhär så skadar det inte att vila lite.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".