"Att använda militärens resurser i ett svårt läge kan vara lösningen för att ta sig fram till dem i nöd", säger stabschefen Jan Eriksson. Foto: Linnéa Frimodig / SR Skaraborg.
Skaraborg

Försvaret ska bana väg för ambulanser

1:35 min

Ambulansen tar hjälp av försvaret för att klara vintern. Om väderläget förvärras ska militärer från Trängregementet hjälpa ambulanserna att ta sig fram.

Trots mycket dåligt väglag i Skaraborg de senaste dagarna så har ambulanserna hittills tagit sig fram. Annat var det i vintras då ambulanser vid flera tillfällen körde fast när väglaget var som värst. 

– Det är inte så vanligt att vi har så besvärliga vintrar, men vi måste ju ändå hjälpa dem som är i nöd.  Att använda sig av militärens resurser i ett svårt läge kan vara lösningen, säger Jan Eriksson, stabschef på akut och ambulans i Skaraborg. 

Övar tillsammans
Det är främst ambulansverksamheten i Skövde som i vinter kan komma att samarbeta med Trängregementet om vädret blir extremt. Tanken är nu att personalen ska öva tillsammans för att vara så effektiva som möjligt när det blir skarpt läge. 

– Ju mer sällan en situation inträffar, desto mer övad måste man vara inför den. Det är därför som vi vill ta de här kontakterna nu.  

Ambulanssköterskorna Anette Karlsson och Andreas Axelsson ser positivt på samarbetet: 

Snabba nog?
– Vi har nog hjälpt varandra lite för lite inom sjukvård, räddningstjänst och Försvarsmakten. Nu blir det lite mer naturligt, säger Anette Karlsson. 

– Kommer det att bli som förra vintern så kommer det att göra stor skillnad, för framkomligheten är ju inte bra, säger Andreas Axelsson. 

Han undrar dock hur samarbetet kommer att fungera i praktiken: 

– Det gäller ju att få dem till rätt ställe inom rimlig tid, alla dygnets timmar. Frågan är hur lång tid det kommer att ta, säger Andreas Axelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista