Mindre barngrupper har visat sig vara mer effektivt än vaccinering. Foto: Jessica Gow / Scanpix.
Skövde

Mindre barngrupper minskar smitta

Om man minskar storleken på barngrupperna i förskolan minskar spridningen av pneumokockbakterier med 80 procent. Det visar forskning från Högskolan i Skövde.

Diana Karlsson har i sin doktorsavhandling undersökt hur spridningen av pneumokockbakterier som är resistenta mot antibiotika kan minskas. Genom att simulera olika miljöer i datorn, har hon kommit fram till att just gruppstorleken i förskolan är viktig. 

Ungefär hälften av alla barn bär på pneumokockbakterier, även om de är fullt friska, och därför sprids smittan just på förskolorna. Och om det är färre barn i grupperna, så minskar också spridningen av smittan. 

Antibiotika slutar hjälpa
När barnen blir sjuka behandlas de ofta med antibiotika och det leder till att andelen bakterier som är resistenta mot antibiotika är hög bland förskolebarn. 

Diana Karlsson menar i sin avhandling att det inte räcker med att bara minska användandet av antibiotika, utan att man måste kombinera det med vaccinering eller en minskning av barngruppernas storlek i förskolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista