Räddningstjänsten i västra Skaraborg varslar om uppsägning. Arkivfoto/Scanpix
Räddningstjänsten

Förlorade upphandling - 20 varslas

1:32 min

Räddningstjänsten i Lidköping varslar ett tjugotal heltidsbrandmän och tio deltidare om uppsägning. Orsaken är att räddningstjänsten förlorade upphandlingen om räddningsarbetet på flygflottiljen F7 i Såtenäs.

Ove Karlsson, insatsledare på Räddningstjänsten västra Skaraborg, är bekymrad.

– Stämningen är traumatisk här på räddningstjänsten, framförallt i Lidköping där vi har många heltidsanställda.

– Jag vet inte någon gång i vår kommuns historia där så många blivit varslade på en gång, säger Ove Karlsson.

Mår dåligt
Ove Karlsson berättar att flera mår dåligt av att ha fått det här beskedet. De har möjlighet att få hjälp av kommunhälsan och de har också samtalsgrupper på räddningstjänsten. Förutom de cirka 20 heltidsbrandmän som varslats, berörs också ett tiotal deltidsbrandmän.

Falck räddningstjänst som var de som vann upphandlingen, säger sig vara beredda att ta över personal från kommunen, men hur många vill Kenneth Karlsson som är affärsområdeschef på Falck inte säga. Kontraktet med F7 är inte klart men när det är det ska de bjuda in brandmännen i Lidköping till ett informationsmöte.

Kommunala uppdrag
Ove Karlsson på räddningstjänsten i västra Skaraborg hoppas att så många som möjligt får vara kvar i kommunen.

– Förhoppningen är att vi ska kunna ha kvar flera stycken och att inte alla behöver gå till Falck, eller bli arbetslösa, för det är inte säkert att Falck tar emot samtlig personal.

– Vi kanske kan rädda kvar några i kommunen med att det finns andra kommunala sysslor för dem. Den största förhoppningen är att vi kan binda upp några utav de bästa brandmännen. Men allt sådant kostar ju pengar.

För förhandlingar
Ove Karlsson är också facklig representant för Ledarna som organiserar brandmästarna.

– Vi har förhandlingar ett par gånger i veckan här nu och bollar de här frågorna. Våra chefer sitter och tittar på olika lösningar för att det ska bli så bra som möjligt för samtliga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista