Lastbilen som åkte av vägen i onsdags kunde först bärgas på fredag. Foto: Jan Soja/SR Skaraborg
RIKSVÄG 47

Utländska lastbilar ratas av bärgare

Det blev Börje Våring från Assistanskåren som till slut fick uppdraget att hjälpa en lastbilschaufför upp ur diket på riksväg 47 mellan Vara och Falköping. Lastbilen hade då legat i diket i två dagar eftersom det rådde oklarheter om bärgarna skulle få betalt för jobbet.

Det var i onsdags kväll som chauffören från Litauen hamnade i diket med sin lastbil på väg 47 mellan Vara och Falköping.

Först vid lunchtid på fredagen drogs han upp ur diket av bärgningsbil.

"Finns större problem"
Själv anser chauffören inte att dikeskörningen och den långa väntan på hjälp var något större bekymmer för honom personligen.

– Terrorism är ett problem, den ekonomiska krisen är ett problem. Men jag, jag har inget problem! säger han.

Efter olyckan tillbringade han onsdagsnatten och hela torsdagen i sitt fordon, utan värme. Han berättar att det lyckliga i historian är att ingen människa kom till skada när lastbilen hamnade på sidan.

Med ett leende på läpparna visar han att huvud, händer och ben är hela efter olyckan.

Ordnade fram en sängplats
Börje Våring från Assistanskåren i Falköping var först på plats för att se hur stor skadan var, och han såg också till att chauffören fick möjlighet att sova i en riktig säng den andra natten.

– Sova stående som han fick göra, skulle jag själv inte vara så pigg på!

Börje Våring berättar att utländska lastbilar inte är särskilt populära hos bärgningsföretagen i Sverige, och att det av den anledningen dröjde innan chauffören fick hjälp.

– Det blir lite problem med chaufförer från Polen, Lettland och så där. De har lite problem med plånboken... det är många av dem som åker därifrån utan att betala.

Osäkert med betalningen
Han berättar att Assistanskåren får skriftliga intyg på att utländska åkerier ska betala för bärgningar efter olyckor, men att betalningarna trots detta uteblir.

– Vi har fått betalningsgarantier per fax, men de betalar inte ändå.

Börje Vårings önskan är att transportfackförbunden i respektive länder ska ta itu med problemet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".