Levande ljus ökar brandrisken i advent. Foto: Scanpix
Adventsbränder

Levande ljus stor brandrisk

”Den billigaste livförsäkringen man kan skaffa”
1:32 min

I och med första advent inleds den tiden på året då flest bostadsbränder inträffar. Många bränder i december orsakas av att levande ljus lämnats obevakade. Och 15 procent av alla hushåll testar inte sin brandvarnare.

Brandskyddsföreningen uppmanar alla att byta batterier och testa om brandvarnaren fungerar den första advent. Vi begav oss ut på stan för att höra om folk har koll på att brandvarnaren fungerar som den ska.

Mikaela ser lite lättad ut när hon får frågan om hon har koll på om brandvarnaren fungerar.

– Ja, det har jag. Det testade jag senast förra veckan. Jag råkade bränna något i köket och då märkte jag att den fungerade.

Vart tionde hushåll saknar brandvarnare
Enligt en undersökning som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap gjorde i vintras, så är det 15 procent som aldrig testar om batterierna i brandvarnaren fungerar.

Dessutom är det en tiondel av alla hushåll som inte har någon brandvarnare alls. Och det måste man faktiskt ha.

– Man kan säga att man är i princip skyldig att ha en brandvarnare i hemmet, om man ska följa lagen till punkt och pricka. Men det är ett gemensamt ansvar mellan fastighetsägaren och hyresgästen att klara ut detta, säger Folke Johansson som är brandinspektör på räddningstjänsten i Östra Skaraborg.

Så om man nu inte har en brandvarnare hemma, då bör man sticka ut och köpa en?

– Man inte bara bör utan man SKA göra det. Det är ju den billigaste livförsäkringen man kan skaffa sig. Man kan idag köpa en brandvarnare på i stort sett vilket köpcentrum som helst, och man få två stycken för under 100 kronor. Och det anser jag är skäligt, säger Folke Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".