1 av 2
Vilken bedömning av säkerhetsläget som europadomstolen gör kan bli avgörande för de irakiska flyktingarna i Sverige. Foto: Erik Holmlund/SR Skaraborg
2 av 2
"Är du kristen så dödar de dig direkt" säger Yousef Abraham. Foto: Erik Holmlund/SR Skaraborg
Skövde

Manifestation för kristna irakier

"Det blir katastrof om Sverige skickar tillbaks kristna till Irak"
1:23 min

Hundratals personer trotsade snöovädret och marscherade från Hertig Johans torg till pingstkyrkan, under en manifestation på torget i Skövde igår. På plats hölls ett möte hölls och ljus tändes, för att uppmärksamma de kristnas utsatta situation i Irak.

Youssef Abraham är assyrier och har många kristna släktingar och vänner både i Sverige och Irak.

--  De dödar många kristna i Irak. Det blir katastrof för oss kristna här i Sverige, säger Yousef Abraham.

Marschen gick från Hertig Johans torg genom centrala Skövde till Pingstkyrkan. Ett möte där följdes upp med ljuständning, en cermoni för att de uppmärksamma de övergrepp som kristna irakier utsätts för i Irak.

Stoppade utvisning
I slutet av oktober stoppade europadomstolen alla utvisningar av irakiska flyktingar från Sverige. Domstolen ville granska om utvisningarna kränker mänskliga rättigheter och migrationsverket stoppade utvisning i cirka 200 ärenden.

Men i onsdags drog europadomstolen tillbaka stoppet och nu prövas åter igen varje fall för sig. Vilken bedömning av säkerhetsläget som europadomstolen gör kan bli avgörande för de irakiska flyktingarna i Sverige. Enligt Youssef Abraham är det förenat med livsfara att som kristen återvända till Irak i nuläget.

- Jag tror det är väldigt farligt. De frågar efter legitimation och om du är kristen så dödar de en direkt.

– Kan man leva där som kristen? Nej. Det blir katastrof om Sverige skickar kristna tillbaks till Irak.

Erik Holmlund
erik.holmlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".