På förskolan är ljudnivån ofta högt över det rekommenderade. Foto: Sandra Lund/Scanpix
buller

Buller ökad hälsorisk på jobbet

Överläkare: ”Buller ökar risken för hjärtinfarkt”
1:12 min

Personer som jobbar på arbetsplatser med mycket buller löper större risk än andra att få hjärtinfarkt och högt blodtryck. Det visar forskning som presenteras av Miljömedicinskt centrum.

En bullrig arbetsplats är förskolans värld. På förskolan Myrstacken är det snart dags för lunch, men personalen tycker inte att den ljudnivån är ett problem.

- Det är ju en sida av det här yrket. Jag upplever det inte som något problem. Vi har hittat sätt att få det att fungera, säger förskolläraren Maria Uvenfors.

Risk för allvarliga hälsoproblem
Förskola och industri är två arbetsplatser där bullernivån ofta är hög, och det i sig är ju ingen nyhet. Men nu har forskning visat att personer som jobbar i bullriga miljöer under lång tid löper större risk att få allvarliga hälsoproblem.

- Buller under många år på jobbet ökar risken för högt blodtryck och hjärtinfarkt, säger Lars Barregård, överläkare och professor i arbets- och miljömedicin.

Arbetsmiljöverket har rekommenerat en ljudnivå runt 40 decibel, men på många arbetsplatser är nivåerna en bra bit över det. I förskolan ligger den siffran snarare kring 75 decibel.

- Vi har mätt buller tillsammans med miljöförvaltningarna i Skara och Lidköping, och man låg förvånadsvärt högt.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".