Foto: Christopher Johansson/SR Skaraborg
SKÖVDE

Dalmasar sökte upp Skaraborgs-snö

2:53 min

Skaraborg är ett av de ställen i landet som har mest snö och det har lockat oväntade gäster... elever från ett skidgymnasium i Dalarna till exempel.

Mora skidgymnasium anlände till Billingen på måndagen för att träna inför årets skidsäsong.

Eleverna Gustav Eriksson och Carl Johan Westberg är nöjda med snöläget uppe på berget.

– Det är kul att komma till ett nytt ställe och åka. Jag tycker att det var fina spår här.

Reste till Hellner-land
Eleverna var tvungna att lämna Dalarna för att få tillräckligt med snö att träna på, berättar de. Det är allra första gången som skidgymnsiet i Mora reser söderut för att hitta snö - och då gick turen till framgångsrika Marcus Hellners gamla hemtrakter!

Hittills har eleverna hunnit köra en träningstävling på berget.

– Vi har kört en träningstävling på 10 kilometer skate. Det är bra mycket mer snö här, så att man kan använda fina skidor. Hemma är det så mycket att det precis går. Så vi är nöjda här.

Anpassar träningen
Eleverna kom till ett kylslaget Skövde och måste anpassa sin träning efter förutsättningarna. På tisdagsmorgonen visade termometern -17 vid spåren.

– Man får ta det lite lugnare när det är kallt. Och man får se till att vara riktigt uppvärmd och tar på sig lite mer kläder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista