Hästen Sesam med föraren Dag Östlund. Foto: Jens Prytz/Sveriges Radio Skaraborg.
TIDAHOLM

Tidaholm snörikast i Sverige

Hör ett snöreportage från Tidaholm
5:35 min

Tidaholm har just nu mest snö i hela landet! Enligt SMHI:s mätningar ligger ett 79 centimer tjockt snötäckte över Tidaholm. Sveriges Radio Skaraborg åkte dit...

Snömängden på gatorna i Tidaholm gjorde att Dag Östlund tog fram hästen Sesam och en släde när han skulle in till centrum.

Uppgifter från SMHI säger att Tidaholm just i skrivande stund är den plats i Sverige där det finns allra mest snö - nästan åtta decimeter.

Tidaholm och Mullsjö värst
Det är 15 centimeter mer än snödjupet i grannkommunen Mullsjö, som ligger tvåa på Sverigelistan med 64 centimeter snötäcke.

Snömängden har lett till att ishallen och badet har fått stängas i Tidaholm.

Johan Claesson, fastighetsingenjör i Tidaholm, har under dagen åkt runt bland kommunens fastigheter och kontrollerat snötyngda tak.

– Det är både tråkigt och jobbigt och kostar väldigt mycket pengar för oss.

För tillfället är det ett 20-tal personer som jobbar med att röja taken åt kommunen. Därutöver har de större företagen i Tidaholm egna takröjare igång och enbart på Marbodal var ytterligare ett 20-tal skottare sysselsatta på tisdagen.

Tynger kommunens kassa
Men snön tynger inte bara ner taken, utan också kommunens budget.

– Jag bedömer att det kostar 50-60 000 kronor om dagen nu. Det kommer att märkas, särskilt eftersom det är på samma budget som vi hade snön förra vintern.

Tidaholms idrottshallar kommer att öppnas undan för undan, när snön fraktats bort. Johan Claesson räknar med att hallarna hålls stängda i ytterligare ett par dagar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".