Arbetsförmedlare får prova försvarsmaktsjobb. Foto: Soheil Pouresmaili/Scanpix
FÖRSVARSMAKTEN

Arbetsförmedlare testar försvarsjobb

"En jättefördel att ha upplevt den fysiska miljön"
1:17 min

Försvarsmakten blir en av Arbetsförmedlingens största uppdragsgvare i samband med det nya frivilligförsvaret. På regementet P4 i Skövde deltog 45 arbetsförmedlare i en särskild utbildningsdag under tisdagen.

Arbetsförmedlarna fick lära sig mer om soldatyrket och fick också möjlighet att prova stridsutrustning och se en stridsvagn på nära håll.

Magnus Oscarsson, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Skövde, tyckte att det handgripliga besöket gjorde nytta.

– För att kunna göra ett bra matchningsarbete för våra arbetssökande så är det en jättefördel att ha upplevt den fysiska miljön på plats, säger han.

Blir största uppdragsgivaren
Försvarsmaktens mål är att anställa runt 4 000 personer varje år och blir då en av Arbetsförmedlingens största och viktigaste uppdragsgivare.

Avtalet mellan parterna är ännu inte helt klart, men det är tydligt att Arbetsförmedlingen måste lära sig mycket om det nya soldatyrket för att kunna skapa intresse hos de arbetssökande.

En ny värld med nya jobb
Lena Brodin jobbar på Arbetsförmedlingen i Skara och hon ser fram emot det nya uppdraget.

– Alla sådana uppdrag är jätteroliga att få in. Det är nya jobb och en ny värld som öppnar sig. Det välkomnar vi, att man använder Arbetsförmedlingen för vi är en av de större rekryteringsföretagen i landet.

Om man lyckas med utmaningen att förmedla jobb till försvaret återstår att se.

– Vi får se. Det är många företag på svenska arbetsmarknaden som kommer att ha jättestora behov framöver, så Försvarsmakten får vara med och fajtas. Det blir tufft.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".