1 av 2
Politikerna Kenth Selmosson och Bo Bergsten var sammanbitna men ändå lättade över att det nu finns ett avtal för Medeltidens värld. Foto: Anna Nyberg/SR Skaraborg
2 av 2
Den 13 december tas beslutet om Äventyrslandet. Foto: Petra Dahlberg/SR Skaraborg
Götene

Bert tar över Äventyrslandet

"Det krävs orimliga besökssiffror för att det ska bli en vinst för kommunen"
1:53 min

Ett bolag med Bert Karlsson i spetsen tar över driften av Äventyrslandet i Götene nästa år. Det är kommunstyrelsens förslag efter ett långt möte under tisdagen. Men Bert Karlsson är inte helt nöjd med avtalet.

Ävenom bolaget tar över nöjesparken kommer den att kosta kommunen miljontals kronor i många år framöver.

Bert Karlssons bolag får arrendera Äventyrslandet under tio år framöver. Arrendekostnaden beror på hur många besökare som kommer, och hur mycket pengar de gör av med i parken.

– Vi är så nöjda med avtalet som vi kan vara med vårt utgångsläge, säger Bo Bergsten, avgående kommunalråd i Götene.

– Kommunen har förluster bakom sig, och därmed inte  de bästa förutsättningarna att få ett bra avtal.

Fortsätter kosta miljoner
Götene kommun ska få 25 procent av entréavgifterna och 50 procent av alla övriga intäkter från aktiviteter och restaurangen på området. Kommunen är dock garanterad en miljon kronor i arrendeavgift varje år.

Men samtidigt fortsätter nöjesparken att kosta kommunen pengar. Årets förlust landar på 10,7 miljoner, och för 2010 behöver bolaget Medeltidens Värld få 13 miljoner kronor i aktieägartillskott.

Under de närmaste tre åren kommer parken att kosta kommunen mellan 2,5 och 3 miljoner årligen i form av låneräntor och avskrivningar.

Vinnaren i detta stavas Bert Karlsson. Avtalet med honom utgår från att arrendekostnaden är tio procent av omsättningen i parken. Om kommunen får lägsta arrendet en miljon, så är omsättningen alltså tio miljoner kronor.

– Nu blir det Bert och andra entreprenörer som tjänar på parken. Gör man ett bra jobb ska man också tjäna pengar, säger Bo Bergsten.

"Orimliga besökssiffror"
Vänsterpartiet valde att inte delta i beslutet i går. Partiet vill fundera på om inte en snabb avveckling ändå inte är bättre, säger Eva-Lena Öman: 

– Det krävs orimliga besökssiffror för att ge en vinst för kommunen. Kostnader kommer det att bli hur som helst, och det är frågan om vi vill ta dem i större summor på tre år, eller sprida ut kostnaderna över 20 år, säger hon.

Bert är inte nöjd
Bert karlsson är inte helt nöjd med avtalet.

– Nej, det kan jag inte säga att jag är. Men jag kan förstå att man vill ha ett krav på en fast summa. Men vi hade inte velat haft det naturligtvis. Så det här så kallade klippet som alla pratar om att vi har gjort, det är ju skitsnack.

Bert Karlsson säger att en förutsättning för att få lönsamhet i Äventyrslandet är att inte ha några lönekostnader. Ägarna tänker inte plocka ut någon lön, och de ska inte ha några anställda.

De räknar med 30 000 besökare per helår, och att en genomsnittlig barnfamilj spenderar 250 kronor i parken.

Om kommunfullmäktige godkänner arrendeavtalet och ger klartecken för Äventyrslandet att leva vidare, så är Bert Karlsson och hans kollegor redo att ta över.

– Vi har ju förberett det här. Men det viktigaste är hur vi sköter parken. Vi kommer inte att ha några anställda utan bara sköta entrén, sedan kommer vi ha tio olika företagare härinne som driver olika verksamheter.

Har det varit svårt att komma överens med kommunen?
Nej, det har det väl kanske inte varit. Men vi har ju haft förståelse för deras tryck utifrån. Alternativet hade ju varit att de hade lagt ner och lagt ut lika mycket pengar, och det hade aldrig funnits en chans att få tillbaka någonting.

Anna Nyberg
Petra Dahlberg

Äventyrslandet i Götene

Hyresavtalet kring piratborgen är speciellt komplicerat. Foto: Petra Dahlberg/Sveriges Radio Skaraborg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".