Lise-Lotte Gustafsson och Karl-Lennart Eriksson, som är regionchef och den som ansvarar för lotsningen i Skaraborg för AB Jobblyftets del. Foto: Petra Dahlberg / SR Skaraborg.
Skaraborg

Oklara arbetsförhållanden för lotsarna

"Nu är det full fart"
1:39 min

Idag ska arbetsförmedlingens etableringslotsar ta över delar av ansvaret för nyanlända invandrare. Men många av dem som ska jobba som lotsar är inte anställda ännu, och hur deras anställningar ska se ut är fortfarande oklart.

Lise-Lotte Gustafsson är integrations- och etableringsstrateg på AB Jobblyftet. Företaget är ett av lotsföretagen i Skaraborg och har bråda dagar: 

– Vi håller på och nyanställer. Vi fokuserar på att hitta människor som talar samma språk som de nyanlända. Just nu är det många somalier som får uppehållstillstånd och vi ska försöka matcha med språk och kultur för att ge bästa möjliga väg in i det här nya samhället, säger Lise-Lotte Gustafsson.

Inte klart 
Kritik som framförts mot etableringsreformen är att månadsersättningen lotsen får för varje klient är låg, och att det är svårt att förutse hur många klienter varje lots kan få. Det är alltså svårt att avgöra om det går att försörja sig som lots. 

AB Jobblyftet har inte bestämt ännu hur anställningsformen för lotsarna kommer att se ut, eller hur man ska fördela prestationslönen som betalas ut om den nyanlände får jobb. Den betalas nämligen till lotsföretaget och inte till den enskilde lotsen. 

– Alltså, den som arbetar måste kunna försörja sig. Varje person som arbetar som lots kommer att kunna ha upp till 30 personer som man lotsar för. Sen är det ju om man fyller en tjänst med det… Vi är ju flera lotsföretag och det är ju inte så många som får uppehållstillstånd. Så att det är svårt att förutse, det är många saker som får utveckla sig efter hand som vi ser vad som händer. 

Men det måste vara svårt att rekrytera efter de premisserna? 
– Ja, det är det såklart. Det har varit osäkerheter in i det sista, i och med att Sverigedemokraterna blev tungan på vågen, om den här lagen verkligen skulle träda igenom som det var tänkt. Så att det har varit en väntan – och nu är det full fart.

Hur är intresset för att jobba som lots?
– Jättestort, jag har redan fått ganska många mail. Det är nog många som tycker att det här är ett väldigt intressant och spännande uppdrag att få jobba med nyanlända och ta del av alla spännande människor som är nya i Sverige. 

Lise-Lotte Gustafsson säger att man räknar med att de första som blir aktuella för lotsning dyker upp i slutet av december och att man därför har lite tid att reda ut allting. Sedan handlar det om två till tre personer i veckan som får asyl. 

– Så vi kommer ha tid att bygga upp det här – det är inte så att det kommer en anstormning av människor från och med idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".