Det kan bli problem för den som vill ha löjrom på julbordet. Foto: Malin Hoelstad/Scanpix
Vänern

Brist på löjrom i vinter

Anders Jonsson, fiskare: ”Den är förstörd”
1:09 min

Den senaste veckans vinterväder har gjort att yrkesfiskarna inte har kunna ge sig ut på sjön. En konsekvens är att det kan bli brist på löjrom från Vänern.

Idag har yrkesfiskaren Anders Jonsson från Spiken kunnat ge sig ut på Vänern för första gången på en vecka. Men den fisk som fastnat i näten tidigare i veckan är det förmodligen bara att slänga.

– Den är förstörd. Det är bara att ta ur den ur näten, och se till att måsar och örnar får något att äta. Det är inget att ta vara på.

"Väntar på mildväder"
Nu finns det en stor risk att det blir brist på löjrom framöver.

– De flesta båtar som är ute idag tar hem alla redskap och väntar på mildväder, så det går att komma ut igen, säger Anders Jonsson.

Löjrommen är en viktig inkomstkälla för yrkesfiskarna.

- Det handlar ju om hundratals tusen för många av oss, som vi inte får in i intäkter på grund av att vi inte kan fiska den sista delen i december, säger Anders Jonsson, som nu önskar nu ett snabbt väderomslag.

– Ösregn och solsken och tio plusgrader. Det är vad jag vill ha.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".